Esiintyjät
Rachel Bigsby
lauantaina 16.9. klo 12 Kuusamotalo
”Polku Villiin elämään” -esitys kertoo Rachel Bigsbyn ainutlaatuisesta valokuvausmatkasta.
Lokakuuhun 2022 mennessä Bigsby oli viettänyt suurimman osan vuodesta Huippuvuorilla ja Shetlannissa. Esityksessään hän kertoo vuoden tapahtumista, suosikkilajiensa kuvaamisesta ja antaa valokuvausvinkkejä.
Patrick Pata Degerman
sunnuntaina 17.9. klo 11 Ruka Scandic
Anders Geidemark
Luontokuvaaja ja kirjailija Anders Geidemark (1963) on työskennellyt ammattimaisesti valokuvaajana, kirjailijana, luennoitsijana, toimittajana, valokuvausopettajana, valokuvatoimittajana ja luonto-oppaana vuodesta 1988. Hän on pitänyt luentoja ja diaesityksiä seitsemässä Euroopan maassa ja noin 50 näyttelyä Ruotsi ja muut Pohjoismaat. Anders on tuottanut neljä omaa kirjaasa ja osallistunut useisiin muihin julkaisuihin.
”Esitykseni kertoo kuvin rakkaudestani metsään, siitä mitä se on antanut minulle henkisesti ja konkreettisesti. Aloitamme ja lopetamme rakkaassa kotimetsässäni, välissä teemme muutaman retken muihin metsiin.
Olen vaeltanut metsässä siitä lähtien, kun olen osannut kävellä.
Metsä oli päiväkotini ja esikouluni. Kun lähden metsään, menen kotiin.”
Mika Honkalinna
perjantaina 15.9. klo 18-19.15 Kuusamotalo | näyttelyn avajaiset ja kirjan julkistamistilaisuus Kaamosgalleriassa
Mika Honkalinna on vapaa luonnonvalokuvaaja ja kirjailija. Suo siellä on hänen kymmenes teoksensa.
Suo siellä vie lukijan niin pohjoisen tulviville aapasuolle, etelän keidassuolle kuin pohjois-karjalaiselle ennallistamisalueelle suo-ojia tukkimaan. Teos kertoo luonnontilaisista soista, jotka ovat kappale kotomaamme kaikkein villeintä ja alkuperäisintä luontoa.
Kaamosgalleriaan avattavan näyttelyn kuvat ovat pääosin pystysuoraan soiden yltä otettuja ilmakuvia, jotka ovat tulostettu turvelevyille ja kehystetty ohuin puurimoin. Näyttelyssä on esillä myös taidepaperille vedostettu neljän kuvan kuvasarja suon kasveista ja linnuista.
Sanna Kannisto
lauantaina 16.9. klo 16 Kuusamotalo
Sanna Kannisto on valokuvannut luonnon lajien moninaisuutta kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuosien varrella Kannisto on kehittänyt omaleimaisen kuvallisen ilmaisutavan, jossa yhdistyvät luontokuvaus, valokuvataiteen keskeiset kysymykset ja tieteelliset tavat esittää luontoa.
Kannisto työskentelee usein tiiviissä yhteistyössä luonnontutkijoiden kanssa pohtien kuvissaan taiteen ja tieteen rajapintoja. Hän ei tutki vain eri lajien piirteitä vaan myös tieteellisen visualisoinnin koodeja. Myös oma positio toimijana, kokijana ja tutkijana on tarkastelun alla. Hänen kehittämänsä kenttästudio toimii sekä laboratoriona että esiintymislavana valokuvausprosessille.
Viime vuosina Kannisto on keskittynyt kuvaamaan lintuja. Hän on työskennellyt mm. Hangon lintuasemalla. Hänen studiokuvistaan ihmistä katsoo lintu, joka on hetkeksi erotettu luonnosta ja tuotu osaksi tutkimusta ja kulttuuria. ”Eläimen vastavuoroinen vaikeasti tulkittava katse ja sen kohtaaminen on minulle tärkeää. Katseessa on läsnä eläimen olemuksen erityisyys, sen kiehtovuus.”
Sanna Kanniston valokuva-ja videoteoksia on ollut esillä lähes sadassa näyttelyssä 30 eri maassa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 Sanna Kannisto sai Valokuvataiteen valtionpalkinnon. Taiteilijan teoksia löytyy useasta merkittävästä museokokoelmasta kuten Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne, Pariisi, Ranska; Maison Européenne de la Photographie, Ranska; Fotomuseum Winterthur, Sveitsi; Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki.
LAT 23 ryhmä
LAT 23 on Kuusamo-opiston Luontokuvaajan ammatilliset taidot 2023 – 2024 (46 op) opintokokonaisuuden opiskelijaryhmä. Ryhmän kouluttajana on Ari-Matti Nikula, Kuusamo Nature Photon toinen taiteellinen johtaja.
LAT23 kuvaesitykset:
torstaina 14.9. klo 12 Kuusamo-Opisto
Timo Autto Maailmojen välissä, entisajan Lapin todellisuus
Nina Kostamo-Deschamps Yli Merten
Leila Ruusu Liikkeen leikkiä
Matti Rauvala Kotipihan vieraat
Olli Junes Rautiosaari
Markku Filatov Silkkiuikkujen kevät
Merja Koponen Juuret johtavat metsään
Paula Niska Hiljaisuuden harmonia
perjantaina 15.9. klo 12-15.30 Kuusamo-opisto
Mia Honkanen Etsivä löytää..vai löytääkö?
Olli Nuoranto Pohjoisen valoa
Ville Vettenranta Pohjolan matkaaja
Jussi Hoppula Luontokuvia puistoista
Tuula Kallioniemi Vuorilta vaaroille
Peter Tarvainen Luontomme ilmasta
Hanna Manni Porkkalanniemen kevät
Veera Neva & Arttu Nieminen
perjantaina 15.9. klo 18.15 Kuusamotalo Oulankasali | Audiovisuaalinen konsertti
Musiikintekijä Veera Nevan ja mediataiteilija Arttu Niemisen konsertissa tunnelmallinen musiikki yhdistyy henkeäsalpaaviin kuviin. Se saattaa kokijan lumoavalle matkalle luonnon pyhyyden ja yhteyden äärelle. Konsertti on kuin audiovisuaalinen loitsu.
Veera Neva on Kuusamosta Tampereelle kotiutunut musiikintekijä, jonka musiikissa soljuvat eteeriset ja juurevat äänimaisemat. Saksofonin, laulun ja elektronisten sointien yhdistelmä luo tunnelmallisen maailman, jonka vietäväksi kuulija voi antautua. Nevalle musiikki on elämän mysteerin ja pyhyyden ilmaisemista. Neva on julkaissut kaksi sooloalbumia: Avaruuskaipuu (Luola Record Label, 2020) sekä Grande Onde (Eclipse Music, 2022).
Arttu Nieminen on rovaniemeläinen mediataiteilija. Luonto näyttäytyy hänen teoksissaan usein omana tiedostavana olionaan, toisinaan mystisenä rajapintana näkyvän ja näkymättömän välillä. Niemisen teokset käsittelevät usein ihmiskunnan ja luonnon suhdetta. Hänen teoksiaan, videoinstallaatioitaan ja liveprojisointeja on ollut mukana lukuisilla festivaaleilla ja taidenäyttelyissä niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentälläkin.
Neva ja Nieminen ovat yhteiskonserttiensa lisäksi tehneet yhteistyötä myös videoteosten ja lyhytelokuvien parissa. Uusi yhteinen videoteos julkaistaan 2023 kesän aikana.
Veeran kotisivut:
Artun kotisivut:
Petri Puurunen
sunnuntaina 17.9. klo 12 Ruka Scandic
Petri Puurunen on valokuvauksen moniosaaja. Työkalupakista löytyy osaamista laidasta laitaan dronekuvauksesta, filttereiden syvälliseen osaamiseen ja monipuolisen kaluston hallintaan.
Puurusen voi bongata kuvaamassa niin kaupungin sykkeestä kuin luonnon syleilystä. Ominta aluetta on maisema- ja miljöökuvaus.
Petri Puurusen esityksen aihe ”Drooni valokuvaajan työkaluna” kertoo esimerkein ja taustatarinoin kaikkeen siitä mihin drooni soveltuu.
Seppo Ronkainen
lauantaina 16.9. klo 13 Kuusamotalo
Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkainen pannoittaa ja seuraa ammatikseen susia.
Kaisa Sirén
lauantaina 16.9. klo 14 Kuusamotalo
Kaisa Sirén on rovaniemeläinen freelancervalokuvaaja. Hän opiskeli lehtikuvaajaksi Kanadassa, mutta vapaa-ajallaan hän kuvaa impressionistista valokuvaa lähtökohtana luonto ja omien tunnetilojen näkyväksi tekeminen.
Sirén toteuttaa kuvansa ICM (Intentional Camera Movement) tekniikalla eli kameran tarkoituksellisella liikuttelulla valotuksen aikana. Hän myös opettaa ICM-tekniikkaa sekä verkossa että livenä. Lisäksi Sirén on perustanut 2021 internet-pohjaisen ICM-valokuvaajien kansainvälisen yhteisön kahden muun valokuvaajan kanssa (icmphotomag.network). Kaisa Sirén on myös osa amerikkalaista, ICM-valokuvaukseen keskittyvää e-lehden tekijätiimiä (icmphotomag.com).
Tällä hetkellä Kaisalla on työn alla kirja ICM-tekniikalla toteutetuista tanssikuvista Lapin luonnossa seitsemänä vuodenaikana sekä potrettisarja ICM-tekniikalla omista sisaruksistaan.