Hyppää sisältöön

Juha Suonpää

Juha Suonpää on taiteen, ympäristö- ja luontokuvauksen dosentti, taiteen tohtori ja kasvatustieteen maisteri. Suonpää toimii yliopettajanana Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) soveltavan tutkimuksen keskuksessa.

Suonpää on pitänyt kansainvälisiä näyttelyitä ja julkaissut dokumenttielokuvia, lukuisia akateemisia monografioita ja artikkeleita sekä tutkinut muun muassa valokuvaukseen, tieteen visualisointiin ja paikan identiteetin rakentumiseen liittyviä aiheita.  Taiteen ja tieteen kentällä tekemästään työstä Suonpää on palkittu Pirkanmaan maakuntarahaston tiedepalkinnolla vuonna 2000, Finnfoto-palkinnolla vuonna 2011, Taiteen edistämiskeskuksen kulttuuritekopalkinnolla vuonna 2013 ja Majaoja-palkinnolla vuonna 2017.

Viime syksynä ensi-iltansa saanut Juha Suonpään Ilveskuiskaaja -dokumenttielokuva on ihastuttanut ja herättänyt keskustelua niin kotimaassa kuin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Keskustelua on käyty mm. ilveksen kannanhoidollisen metsästyksen laillisuudesta. Suomen luonnonsuojeluliiton piirien ja paikallisyhdistysten tekemien valitusten vuoksi myönnettyjen kaatolupien laillisuus otettiin tarkempaan tarkasteluun eikä ilveksiä metsästetty aiempaan tapaan talvella 2024.  Ilveskuiskaaja on palkittu lukuisilla elokuvafestivaaleilla Euroopassa ja Aasiassa.

Kuusamo Nature Photo -luontokuvafestivaalin vuoden 2024 päänäyttelynä on Juha Suonpään ”Pohjolan ilves.”