Hyppää sisältöön

Hannu Hautala -sarjan palkitut

1. sija Lari Laasjärvi – Karhu

Tampere

Sarjan pääpalkinto 2000 euroa, Kuusamon kaupunki

Jylhänkomea ja klassinen luontokuva pohjoisen havumetsän kuninkaasta: metsänpohjan varvikko, taustametsä ja karhu muodostavat jykevän kolmiyhteyden, jota sommittelu ja himmeä valo hienosti tukevat. 

 

2. sija Kari Rossinen – Perhelauma

Helsinki

Kuvauskurssi Kuusamo-opisto, arvo 350 e

Hauska ja ilmeikäs kuva susilauman jäsenten keskinäisestä kanssakäymisestä. Kuvassa on tallentuneena valokuvausilmaisulle ominainen ns. oikea hetki. Susia ympäröivä pelkistetty kuva-ala keskittää huomion olennaisimpaan ja suon kellanpunainen sävyala pelaa hienosti yhteen susien turkin sävyjen kanssa.  

 

3. sija Lari Laasjärvi – Ursus arctos

Mäntsälä

Kuusamo Nature Photography, kotkakuvaus, arvo 250 e

Hienosti pelkistäen tyylitelty ja kohdetta kunnioittava karhumuotokuva. Karhun päähän lankeavan valon tulosuunta tukee katseen suuntaa, joka puolestaan jatkaa kuvaa sen fyysisten rajojen ulkopuolelle. 

 

4. sija Markku Paananen – Kurkistus

Viitasaari

Taiga Bear Kuusamo, kuvausyö arvo 190 e

Napakka ja tarkka sommitelma tarkentaa katsojan huomion töyhtötiaisen katseeseen ja terhakkaaseen olemukseen, joista välittyy utelias omanarvontunto. Hyvin rakennettu tiaismuotokuva, jonka tunnelmaa vasempaan alakulmaan sihdattu valospotti kauniisti lämmittää.   

 

5. sija Juhani Syväoja – Syystunnelma

Ylitornio

Kuusamon Tärppi, lahjakortti 100 e

Hieno ja kirjaimellisesti tasokas syysaamuinen maisema, jossa aamu-usva ja puiden latvustot rytmittyvät nautinnollisen kauniisti. Kylä nukkuu, luonto jo heräilee päivännousuun maiseman yli lipuvan kurkiparven vetämänä. Kaukana kavala maailma. 

 

Kunniamaininta Tuomo Björksten 

Espoo

Terävää ja kilpailun sääntöjen rajoissa tyyliteltyä iskevää luontografiikkaa. Mitä kuvassa on: jäidenlähtö, Jin ja Jang, olemisen kaksinaisuus ja kaiken ykseys, päivä ja yö – riippuu katsojasta.  Monimerkityksellisiä ulottuvuuksia saava kuva, joka todistaa luontoaiheiden taipuvan loputtoman monimuotoisiin tulkintoihin alkaen puhtaasta dokumentaarisuudesta monimerkityksellisiin abstraktioihin ja symbolismiin.  

 

Kunniamaininta   Jussi Ahokas – Leidin peili

Kuopio

Laajasta revontulikuvien kaanonista virkistävällä tavalla poikkeava revontulinäkymä. Talveen valmistautuvan öisen tunturimaan kylmänkolea talven ensipuraisu tulee suoraan iholle. Etualan jäinen vesilammikko luo hienon vastinparin taivaan tulille. Lisäksi kuvaaja on huomannut pitää värikylläisyyden säätönappulan tyylikkäästi kurissa.   

 

Kunniamaininta  Pauli Seppinen – Hukan korpi

Vantaa

Kuvasta katsoo silmiin silmiin se kaikkien tuntema, kansantaruissa, punahilkkasaduissa ja alitajuisten pelkojen tummissa syövereissä vaaniva susi-hukka, synkkien metsien varjoissa lymyävä peto. Vaikuttava ja erilainen susikuva. Mustavalkoisuus tukee kuvan sisältöä.