Hyppää sisältöön

Näyttelyt

Pyynti kertoo globaalista muutoksesta ja tutkii Perämeren hiipuvaa kalastajakulttuuria. Antti J. Leinosen näyttely liikkuu valokuvataiteen ja dokumentarismin rajalla, ja herättelee kysymyksiä alkutuotannon muutoksesta ja kaupungistumisesta. Samalla se on kurkistus viimeisten edelleen elantonsa kalastuksella ansaitsevien kalastajien maailmaan.

Pyynti nähdään luontokuvafestivaalin päänäyttelynä Kuusamotalon Kaamosgalleriassa.

Antti J. Leinonen (s. 1976, Oulu) on Iissä, Pohjois-Pohjanmaalla asuva valokuvaaja, joka on työskennellyt freelance-valokuvaajana vuodesta 2002. Leinosen töitä on ollut esillä näyttelyissä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Kanadassa. Leinonen on Kuvajournalismi 2020 kilpailun voittaja.

Muuttuva ympäristö ja vaativa työ ankarissa sääoloissa tekevät elinkeinosta haastavan, mutta vapaudenkaipuu ja intohimo saavat kalastajat jatkamaan niin pitkään kuin jalat vain kantavat. Kalastajan ja meren suhteessa on jotain muuttumatonta – ihmistyyppi on pysynyt samana aikojen alusta asti.

Pyynti koostuu Perämerellä kuvatuista valokuvateoksista. Näyttelyssä nähdään vuosina 2014–2022 valmistuneita kuvia ja kokonaisuus on ensimmäinen Leinosen henkilökohtainen projekti. Projektin lähtökohta oli alun perin journalistinen, mutta matkan varrella visuaalinen kieli lipui kohti poeettisempaa ja ajattomampaa kuvailmaisua.

”Työskentelyssäni on ripaus pikkupoikamaista uteliaisuutta ja prosessin aikana olen pohtinut omaa suhdettani mereen ja kalastukseen. Uskon valokuvan kykyyn paljastaa tai kertoa jotain sellaista, mikä muuten jäisi huomaamatta.”

Vuoden Luontokuvat 2021 Kuusamotalossa 8. – 30.9.2022

Esillä ovat Vuoden Luontokuva 2021 -kilpailussa palkitut kuvat. Kilpailun ja näyttelyn tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista.

Kilpailun ja näyttelyn järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry.

Vuoden 2021 kilpailu on järjestyksessään 41., ja siihen osallistui yli 13 000 kuvaa. Kahdeksan perinteistä sarjaa: Kasvit ja sienet, Linnut, Maisemat, Nisäkkäät, Muut eläimet, Luonnon yksityiskohdat ja muodot, Luonto ja ihminen sekä Nuoret (alle 18 v). Näiden sarjojen voittajakuvista tuomaristo valitsi koko kilpailun voittajaksi Pekka Tuurin kuvan ”Liskomies”.

 

Liikettä luonnossa Kuusamotalossa 8.-30.9.2022

Luontokuvaajan ammatilliset taidot -koulutuskokonaisuuden opiskelijoiden  näyttely Kuusamotalon Utu-galleriassa.

Kaamoskamera Kuusamotalossa 8.-30.9.2022

Kaamoskamera ry  on perinteikäs kuusamolainen kameraseura kaikille valokuvauksen ystäville harrastajista  ammattilaisiin. Vuotuinen näyttely on osa Kuusamo Nature Photo festivaalia.

Kuusamo-opiston valokuvauslinjan näyttely Kuusamotalon saliluokassa 8.-30.9.2022