Hyppää sisältöön

Jonna Kalliomäki ja Ari-Matti Nikula johtavat uudistuvaa Kuusamo Nature Photoa

Kuvassa kuvataiteilija Jonna Kalliomäki lumisessa Riisitunturin maisemassa
Jonna Kalliomäki, kuva: Eeva Mäkinen

Kuusamo Nature Photossa puhaltavat uudet tuulet, kun tapahtuman tuoreet taiteelliset johtajat aloittavat työssään. Luontokuvafestivaalin pitkän linjan taiteellisena johtajana on tähän asti toiminut Lassi Rautiainen, joka on yksi festivaalin perustajajäsenistä. Pienestä muutaman kymmenen ihmisen tapahtumasta on vuosien varrella kasvanut merkittävä luontokuvauksen foorumi. Rautiainen luovuttaa isot saappaansa Jonna Kalliomäelle ja Ari-Matti Nikulalle ja jää itse taustalle toimimaan asiantuntijana.

Kristiinankaupungista kotoisin oleva Jonna Kalliomäki on koulutukseltaan kuvataiteilija ja valmistui soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriksi Kuusamossa vuonna 2019. ”Koulutus oli ainutlaatuinen, tiettävästi maailmalle ei ole ennen luontokuvauksen maistereita koulutettu.” Kalliomäki summaa. Tällä hetkellä kuusamolaistunut Kalliomäki toimii Kuusamon Arktisen residenssikeskuksen koordinaattorina ja pyörittää omaa luovan alan yritystä.

”Kuusamo Nature Photon taiteellinen johtajuus Ari-Matti Nikulan kanssa on suuri kunnia. Upeaa päästä uusien haasteiden äärelle. Iso kiitos edelliselle taiteelliselle johtajalle Lassi Rautiaiselle ja tietysti Hannu Hautalalle ja Ulla Ingalsuo-Laaksoselle luottamuksesta. Kuusamo Nature Photolla on vankka perusta ja tästä on hyvä lähteä viemään tapahtumaa eteenpäin. Itse en toimi perinteisessä mielessä luontokuvaajana vaan luonto luo itselle sisältöjä, joita visuaalisen taiteen keinoin voi tuoda eri tavoin näkyväksi ja merkityksiä korostaa. Siksi onkin mahtavaa, että oman taiteellisen lähtökohdan lisäksi taiteellisena johtajana rinnalla kulkee pitkän linjan luontovalokuvaaja Ari-Matti Nikula. Uskon, että meidän välinen vuoropuhelu luo mielenkiintoisia sisältöjä ja avauksia tulevien vuosien tapahtumiin”, Kalliomäki toteaa.

Ari-Matti Nikula on muutaman vuoden Kuusamossa asunut, valokuvaajaksi kouluttautunut, pitkän linjan luontokuvaaja. ”Vaikka koulutan muita kuvaajia, niin pidän tärkeänä, että itse seuraan aikaa ja kaikkea mitä luontovalokuvauksen saralla tapahtuu maailmanlaajuisesti.

Kuusamo Nature Photo -tapahtuma on kulkenut minun luontokuvauksen mukana ihan sieltä alusta saakka. Kiitollinen olen, sillä ensi esiintymiseni jälkeen kyseissä tapahtumassa, tunsin, että jokin uusi sivu urallani kääntyi. Nyt tunnen olevani uuden mielenkiintoisen haasteen edessä. Mielenkiintoista on myös taiteellisen johtajuuden jakaminen Jonna Kalliomäen kanssa, mutta tiedän sen olevan pelkästään positiivista koko tapahtumalle ja sen kehitykselle. Suuret kiitokset: Lassi Rautiainen ja Kuusamo Nature Photon järjestävä taho, tämä on suuri kunnia!”

Jonna Kalliomäki jatkaa myös Kuusamo Nature Photo -luontokuvakilpailun tuomariston puheenjohtajana. Tuomariston muut pysyvät jäsenet ovat luontokuvaajat Paavo Hamunen ja Mika Honkalinna. Neljäs jäsen vaihtuu vuosittain.

Kuusamo Nature Photo -festivaali järjestetään 27. kerran syyskuussa 2022.