Hyppää sisältöön

Luonnon taidetta -sarjan palkitut

1.sija Mia Surakka Jäälokki

Tampere

Sarjan pääpalkinto 1500 €, Kuusamon kaupunki

Kuva, joka on kuin jokin kaukainen muisto tai hämärä unikuva. Katse risteilee kuvapinnalla kuin yksinäinen lokki ja ajatukset liikkuvat tasoilta toiselle niin ajassa kuin paikassa: mikä kuvio tuossa on? Mitä tuo muistuttaa? Mistä tämä on kuvattu? Katsojalle jää runsain mitoin liikkumavaraa kuvan tulkinnan suhteen. Teknisesti hieno toteutus.  

 

2. sija Gun Österbacka  Tuomi

Teerijärvi

Nikon lahjakortti 700 €

Ihastuttava ja silmiähivelevän kaunis kukkiva tuomi -impressio, joka on monivalotustekniikalla toteutettu nappisuoritus. Kevätkesäisen kuulas valo ja ilmava värimaailma on saatu hienosti taltioitua ”kevein siveltimenvedoin”. 

 

3. sija Camilla Sipponen Tiivis kimppa

Torvoila

Nikon lahjakortti 400 €

Valkea joutsen tummalla taustalla on useasti nähty aihe, mutta tässä kuvassa toteutus ei jätä toivomisen varaa: kuva on kuin koru: lähes käsinkosketeltavan kaunis katsella.  

 

4. sija Kristiina Korjonen-Kuusipuro Valoa Kohti

Palokka

Nikon lahjakortti 250 €

Kun kuvaaja malttaa laskeutua tutkimaan maailmaa maanpinnan tasolta, voi metsänpohjan pienimmistäkin kasvattaa vaikkapa kiehtovan itiömetsän. Käytetyllä  valotusmenetelmällä on lisäksi saatu luotua hauska, ikään kuin pinnan alainen vesikasvi-vaikutelma.  Kuvan hillitynkauniit värit ja akvarellimaisuus toimivat hyvin yhteen. 

 

5. sija Elmeri Juuti Jääsalamat

Turku

Nikon lahjakortti 150 €

Jää on elementtinä omiaan inspiroimaan kuvaajia monin tavoin. Tämän kuvan kohdalla pätee sama arvio kuin Hannu Hautala -sarjassa kunniamaininnalla palkitun jää-kuvan kohdalla. Tässä puoli-abstraktiossa mustan keskeltä lyövät jäiset salamat tuntuvat pistoina katsojan kehossa asti.  

 

Kunniamaininta  Jussi Ahokas Satumetsän yö

Kuopio

Kuvassa ollaan satumaisten tarinoiden ja huurteisten seikkailujen äärellä. Spiraaliksi kiertyvä revontuli on varsin villi näky ja pisteenä ii:n päällä on tähdenlennoksi piirtynyt planeetta: saa toivoa!

 

Kunniamaininta  Pasi Relanto  Rungot

Turku

Säiden pieksämien saaristolaismäntyjen muotokieli on aivan eri maailmasta kuin kasvatusmänniköiden suorat riu’ut. Sitkaat ikipuut luikertavat paksuina boakäärmeinä kallioiden lomassa tarjoten mieltä kiehtovia kuvakulmia. Tummasävyiseksi tyylitelty kuva viestii kalliomäntyjen luomaa jyhkeää mielikuvaa: aika on pysähtynyt. 

 

Kunniamaininta  Camilla Sipponen Taivaallinen metsä

Torvoila

Ovatko puut kasvaneet pilviin vai pilvet laskeutuneet metsään? Monivalotustekniikoilla voidaan luoda mielikuvituksellisia maailmoja tai vain kevyesti tehostaa dokumentaarista ilmaisua. Tiedon, taidon ja näkemyksen lisäksi tarvitaan myös kosolti onnea – monivalotustekniikoissa ei koskaan voi olla lähimainkaan varma lopputuloksesta. Kuvan katsoja tietää onko kuva toimiva, antaako se jotain, eikä valokuvauskilpailun tuomariston kannata enää liiemmin analysoida ja ohjata kuvan katsomista. Tässä tapauksessa tuomaristo piti kuitenkin lopputulemaa perin onnistuneena.