Hyppää sisältöön

Luonnon taidetta -sarja

1.Taru Rantala – Seinäjoki

Illan valossa

Pääpalkinto 1500 euroa

Yhden heinänkorren ympärille taiten rakennettu kiehtovasti kupliva valopallo- ja väri-ilottelu. Sinisellä höystetty, tumman punaruskea ja maagisen kaunis sävymaailma tuntuu kumpuavan jostain syvältä toisesta ulottuvuudesta. Kuva, joka alleviivaa sitä, että hienojen kuvien toteuttaminen ei ole aiheista vaan kuvaajasta kiinni.

.

2. Jussi Ahokas -Kuopio

Kevättulva

Hyvin toteutettu kuva jossa on osuvasti valitut kuvaelementit päällekkäisvalotukseen. Sinisen ja keltaisen tasot toimivat kauniisti yhteen. Kuvan sisältö nousee puhtaasti symboliselta tasolta ja jokainen katsoja tehnee kuvasta omanlaisen tulkintansa.

 

3. Emilia Milonoff  – Espoo

Jään säilömä

Kurkkupastillimainosta mukaillen: ”Kuin henkäys raikasta ilmaa.” Rohkeasti ja jämäkästi toteutettu kasvikuva, jossa puhaltaa raikkaan jäinen tuuli. Mutta onko kyseessä jäätyminen vai sulaminen? Kasvin kalpea vihreä soi hyvin yhteen kylmän jäänsinen kanssa.

 

4. Pasi Relanto -Turku

Kasvot hiekalla

Perin merkilliseltä ja kiehtovalta vaikuttava kuva, jonka synnyttämiä vaikutelmia voisi kuvailla ilmaisulla esihistoriallis-kosminen. Kuva synnyttää monenlaisia ajatuksia ja vapaat tulkinnat ovat jälleen täysin katsojan päässä. Komea tekninen toteutus.

 

5. Anne Vertanen – Lemi

Rikkaruohon kauneutta/////TARKISTUS KUVASTA//////

 

Hieman sekavan ensivaikutelman ja pidemmän katsomisen jälkeen kuvasta kasvaa hieno kesäaamunherkkä tunnelmapala. Pinkit kukinnot nousevat kauniina helminauhana alhaalta ylös. Tumman ja vaalean kuvapinnan vuorottelu sekä epäterävät kasvinosat luovat kuvaan syvyyttä.

 

Kunniamaininnat

Jaana Haapaniemi – Kuusamo

Koivunkatveessa

Sommittelultaan ja kuva-aiheiden rakenteeltaan erittäin onnistunut maisemaimpressio, jossa lisäksi kiehtova, mutta samalla runsaan hillitty värimaailma. Kuvaustekniikalla on saatu aikaan mielenkiintoinen, rouheankarkea vaikutelma kuva-aiheiden pelkistymisestä ja jakautumisesta kuva-alalle. Valokuvan luonnehtiminen maalaukselliseksi ei välttämättä tee oikeutta hyvälle valokuvalle, mutta tässä jälki muistuttaa häkellyttävästi taidemaalarin pensselinjälkeä.

 

Tuulikki Korhonen – Oulu

Rantasade

Varmaotteisesti toteutettu graafinen metsänäkymä. Kuvan yläosan hieman oikealle kaatuvat rungot on asianmukaisesti tuettu kuvan alareunasta nousevilla ohuilla näreillä. Väreistä riisutuilla niukoilla elementeillä on saatu aikaan välitön ja vahvasti iholle tuleva vaikutelma: jokainen vähänkin talvisessa metsässä retkeillyt tietää miltä näyttää ja tuntuu sydäntalven tuulisena nuoskapäivänä tummassa kuusikossa kun märkä lumi mätkähtelee oksistosta hangelle…

 

Sirpa Kuusela – Rovaniemi

Tikankontti

Intiimin tiivistunnelmainen ja jännittävä tikankonttimuotokuva. Kuva-ala on jaettu rohkeasti ja näin saatu vahvan jännitteinen sommitelma yhdistettynä murretunpehmeään, mutta voimakkaaseen värimaailmaan. Kuvaaja on tiennyt mitä on ollut tekemässä.