Tutkijan silmin: tekoäly metsien suojelussa
Oletko koskaan miettinyt, kuinka ilmastonmuutos muovaa metsiemme kohtaloa – ja mitä me voimme sille tehdä? Vuosisatojen ajan metsät ovat tarjonneet meille raaka-ainetta, suojaa ja elinympäristön uskomattomalle eliöstölle. Nyt kuitenkin sekä puuston kuolleisuus että lajistojen köyhtyminen ovat kiihtyneet, ja perinteiset seurantamenetelmät eivät riitä vastaamaan haasteeseen.
Tässä esityksessä sukellamme kaukokartoituksen ja tekoälyn rajapintaan: miten satelliittikuvat, drone-lennot ja kehittyneet algoritmit yhdessä tarjoavat ennennäkemättömän tarkan, laaja-alaisen näyn metsien terveydestä ja monimuotoisuudesta. Näytän konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka voimme:
- Paljastaa piilevät uhkat – tunnistaa varhain kuolevia puustoryhmiä ja kuoriaistuhoja
- Kartoittaa monimuotoisuutta – laskea lajikoostumusta ja seurata lajien levinneisyyttä
- Ennakoida muutoksia – mallintaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia metsiin ja tukea kestäviä hoitotoimia
Minulla on yli 15 vuoden kokemus metsien ekologiasta ja kaukokartoituksesta. Toimin apulaisprofessorina Itä-Suomen yliopistossa, jossa johdan Global Ecosystem Health Observatoriota (GEHO) ja olen KOKO Forest Oy:n yksi perustajista. Tämän projektin myötä pääsen jakamaan kanssanne intohimoni: miten yhdistämällä ihmisen asiantuntemus ja koneen laskentateho luomme metsäntutkimuksen uuden aikakauden.