Hyppää sisältöön

Luontokuvafestivaali näkyy ja kuuluu ympäri Kuusamoa. Kuusamotalon lisäksi keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat Kuusamo-opisto ja Hannu Hautala -luontokuvakeskus. Tämän vuoden teema on 80-vuotias suomalaisen luontovalokuvauksen grand old man Hannu Hautala ja hänen mittava elämäntyönsä.

Festivaalivalmistelut ovat hyvässä vauhdissa, mutta koronapandemian vuoksi lopullinen ohjelma ja esiintyjät julkistetaan vasta kun festivaalin toteutuminen varmistuu.

 • Kuusamo-opistolla kohdataan italialaisia valokuvaajia ja taiteilijoita. Suomalaisista luontokuvaajista opistolla esiintyvät Ari-Matti Nikula ja Jarmo Manninen.

 • Kuusamotalolla ohjelma käynnistyy perjantaina juhlallisesti kahden Hannu Hautala-aiheisen kirjan julkistamisella. Juha Kauppinen on kirjoittanut tekstit Hautalan Elämäni kuvat -teokseen ja Juha Metso puolestaan kuvannut Hautalaa tämän omiin luontokuviin. Tekstit ovat toimittaja Anna-Stina Nykäsen.

  Perjantai-ilta huipentuu Hannu Hautala -juhlavuoden kunniaksi nähtävään Laulu Suomaan kurjista -näyttämöteokseen. Sen jälkeen tarjolla on suolaista iltapalaa ja kuusamolaista musiikkia Hannu Hautala -luontokuvakeskuksessa.

 • Lauantaina julkaistaan kansainvälisen Kuusamo Nature Photo 2021 -luontokuvakilpailun tulokset Oulankasalissa.

  Päivän aikana työstään ja kuvistaan kertovat  Ville Heikkinen, Katja Ronkainen, Kirsi MacKenzie, Hannu Hautala, Raimo Sundelin, Jan van deer Greef  ja Jukka-Pekka Metsävainio.

  Lauantain päätteeksi kuullaan Tjango! -konsertti ja kommentoidaan kulunutta päivää Kuusamon kaupungin isännöimässä cocktail-tilaisuudessa Kuusamotalolla.

 • Sunnuntain kuvakimaran aloittaa tapahtuman taiteellisen johtaja Lassi Rautiainen Hukkareissullaan. Päivän muut esiintyjät ovat  Asko Salmi, Terhi Tuovinen, Lassi Kujala, Marinella Himari, Markus Varesvuo  ja Johansen Arnfinn.

   

Konsertteja ja muuta mukavaa

 • Laulu Suomaan kurjista on luontokuvaajalegenda Hannu Hautalan kurkikuvien innoittama näyttämöteos. Tanssija Heli-Maria Latola ja lauluntekijä-artisti, musiikkivideo-ohjaaja Jukka Takalo ovat käsikirjoittaneet tarinan, jonka he myös itse esittävät.

  Teoksessa luonnon isot kysymykset ja yksilöiden omat kohtalot kietoutuvat kurjen ja luontokuvaajan syvenevään suhteeseen. Lopulta yhden suon tarina kasvaa koskettamaan koko maailmaa ristiriitoineen.

  Nykytanssia, luontokuvia, videota ja kuplettimusiikkia yhdistelevän teoksen tyylilajia voisi luonnehtia intiimiksi sinfoniaksi tai kuplettioopperaksi.

  Omat mausteensa teokseen tuo vaatesuunnittelija-lavastaja Veera Vuorenpään moniaistillinen lavastus. Suopursu tuoksuu ja marjat maistuvat. Sulje silmäsi ja kuule Kurkiaura Airwaysin kutsu! Teos sopii kaikenikäisille.

  Kesto n. 50 min.

  Paikka: Oulankasali.

  Toteutus yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Pohjois- Pohjanmaan kesäyliopiston kanssa.

 • Soivan Siilen Kyösti Salmijärvi soittaa kitaraa ja Markus Lampela puhaltaa huilua.
  Soivan Siilen Kyösti Salmijärvi soittaa kitaraa ja Markus Lampela puhaltaa huilua.

  Lasten ja nuorten Nature Photo kestää tänä vuonna koko viikon.

  Maanantaista lähtien eri puolilla Kuusamoa ja kouluja soivat Lauluset: Hannu Hautalan kuviin sävelletyt ja sanoitetut pienet laulut. Asialla ovat Soivan Siilen Markus Lampela ja Kyösti Salmijärvi. Torstaina Laulusia kuullaan kahdessa konsertissa Kuusamotalolla.

  Yläkoululaiset ja lukiolaiset saavat mahdollisuuden osallistua Nature Photo -festivaaleille jo perjantaina päivällä, kun Laulu Suomaan kurjista esitetään Oulankasalissa.

 • Luontokuvafestivaali on paitsi upeita kuvia ja kuvaajia, myös uuden oppimista, Kuusamo Nature Photon ohessa järjestetään useita työpajoja eri puolilla Kuusamossa. Tämä ohjelma päivittyy myöhemmin.

 • Tjango! ovat suomalainen neliosainen viulu, harmonikka, kitara ja kontrabasso. Bändin jäsenet edustavat monenlaisia ​​genrejä nykytaiteesta klassiseen ja jazziin. Heidän suurimmat inspiraationsa ovat Jazz Manouche -kitaramestari Django Reinhardt ja Astor Piazzollan tango nuevo, yhdistelmä, joka tuotti ryhmän nimen. Roolimallien varjosta bändin polku on kuitenkin johtanut hyvin omaperäiseen sekoitukseen. Se on vahvasti kansanmusiikkia, yhtä rytmimusiikkia, ja myös klassisen musiikin kohina on edelleen mukana. Karismaattisista live-esityksistään tunnettu bändi hyödyntää myös pohjoismaista folkia, bluegrassia ja bossa novaa.

  Tjango!-yhtye
  kuva: Jari Heikkilä