Kuusamo Nature Photo 2020 tulokset

Tulokset julkastaan la 12.9.2020 klo 15

KUUSAMO NATURE PHOTO 2020 -LUONTOKUVAKILPAILUN VOITTO RANSKAAN

Kuusamo Nature Photo 2020 -valokuvakilpailun voittajat on julkistettu. Hannu Hautala -palkinto sarjassa voiton vei ranskalainen Jonathan Lhoir, jonka pelkistetty Sammakko teki vaikutuksen tuomaristoon. Luonnon taidetta -sarjan voitti Juhani Kosonen. Lapset ja nuoret -sarjassa voiton nappasi Niko Sallinen ja Ruka-Kuusamon luonnonkoordinaatit -sarjan voittajakuvan otti Janne Liuski.

Nyt jo 25. kerran järjestettyyn kilpailuun lähetettiin tällä kertaa liki 1000 kuvaa. Osallistujia oli runsaat 140 ja heidän joukossaan monia ulkomaalaisia. Näiden lisäksi Instagram-sarjoissa nähtiin valtava määrä otoksia sadoilta kuvaajilta.

Tuomariston puheenjohtaja Jonna Kalliomäen mukaan kilpailu oli kovatasoinen ja ilmaisultaan monipuolinen. Tuomariston tehtävä oli vaikea ja kilpailukuville annettujen pisteiden hajonta melkoinen, mutta tästä huolimatta tuomarit ovat yksimielisiä kilpailun kärkikuvien järjestyksestä.  

Sarja A, Hannu Hautala -palkinto sarjan voittaja on Jonathan Lhoirin sammakko. ”Hienosti vedostettu ja muutamin harkituin vedoin pelkistetty kuva perustavanlaatuisesta aiheesta. Niukka värimaailma on hyvin yhteen sointuva ja sammakon silmien kuviointi istuu loistavasti yhteen kasvien muodostamien kuvioiden kanssa. Kuvasta on aistittavissa myös ripaus huumoria”, toteaa tuomaristo perusteluissaan.

Sarja B, Luonnon taidetta -sarjan voitti Juhani Kosonen. ”Päällekkäisvalotus tikkametsästä, jossa hienosti onnistunut ja moniselitteisesti toimiva kuvatiedostojen yhdistelmä. Kuvasta löytää monia mielenkiintoisia kohdilleen loksahtaneita yksityiskohtia: oksistoon sulautuva tikan oikea siipi, pyrstön kellanruskea poikkiraita, paksun rungon läpi kuultava taustametsä jne. Päällekkäisvalotustekniikassa hyvään lopputulokseen tarvitaan tiedon ja taidon lisäksi tavallisesti myös vähintäänkin ripaus sattumaa”, sanovat tuomarit.

Sarja C, Lapset ja nuoret -Instagramsarjan voittajakuvan otti Niko Sallinen. ”Väärä uhri on hauskasti nimetty kuva, jossa on kaunis sommittelu ja värit kohdallaan. Makrokuvia lukuun ottamatta hyttysiä näkee harvemmin luontokuvissa, pisteitä myös siitä”, toteaa raati.

Sarja D, Ruka-Kuusamon luonnonkoordinaatit -Instagramsarjassa palkittiin Janne Liuskin Huskyn valtakunta -kuva. "Kuvaaja Janne Liuski (@janneliuskiphotography) on hienosti onnistunut taltioimaan sydäntalven vähäiset valon rippeet. Kylmän pakkaspäivän oranssina hohtava taivas ja kevyt usva luovat kuvaan satukirjamaisen tunnelman. Tätä tunnelmaa korostaa vielä yksin kaukaisuuteen katsova husky. Otos oli lähes yksimielisesti raadin valinta kuvaamaan Ruka-Kuusamon tunnelmaa ja henkeä", perustelee raati. 

Kuusamo Nature Photo 2020 -luontokuvakilpailun tuomareiden kommentit palkituista

Sarja A, Hannu Hautala -palkinto



 1. Jonathan Lhoir: Sammakko. Elämä nousee vedestä. Hienosti vedostettu ja muutamin harkituin vedoin pelkistetty kuva perustavanlaatuisesta aiheesta. Niukka värimaailma on hyvin yhteen sointuva ja sammakon silmien kuviointi istuu loistavasti yhteen kasvien muodostamien kuvioiden kanssa. Kuvasta on aistittavissa myös ripaus huumoria.


 2. Ilkka Niskanen: Hätkähdyttävä ja ennennäkemätön karhukuva, jonka tehot eivät ole pelkästään hurjassa kuvakulmassa vaan myös teknisessä toteutuksessa. Karhu tulee todella iholle samaan aikaan kun katsojana miettii kuvan toteutustapaa.


 3. Timo Vesterinen: Nautittavan harmoninen ja pelkistetty toteutus syksyn lehdistä, johin sisältyy kosolti symboliikkaa. Päällekkäisten tasojen viesti on niin ajallinen kuin sisällöllinenkin: niin lyhyt on matka koreasta hehkusta kaiken katoavaisuuteen. Vain materia jatkaa kiertoaan.
 4. Timo Vesterinen: Pehmeän untuvainen väripaletti, jonka värimaailma on erikoinen ja hillittömän hieno. Terapeuttinen kuva, jossa ei ole oleellista, mitä siinä on vaan millaisia tulkintoja se herättää katsojassa.
 5. Henrik Schultz: Reippaalla vedostamisella aikaan saatu arvoituksellinen tunnelma rantavesien ääreltä. Kuva on kuin jokin hämäräksi jäänyt unikuva tai haalistunut, ehkä lievästi painostavakin muisto kaukaa menneisyydestä. Kuvan toimivuutta tukee viitteellisiksi jätetyt elementit kuvan alareunassa ja oikeassa puoliskossa.
 • 
Kunniamaininta Keijo Penttinen: Perhonen.  Kaunis ja herkkä kuva, jonka viesti on samalla hieman alakuloinen mutta lohdullinen: elämä on kuin päiväperhosen lento, hauras ja lyhyt, mutta mukana on kuitenkin aina uuden siemen. Kuva-aiheet vaikuttavat hienosti ikään kuin kelluvan jossain aineettomuudessa.


 • Kunniamaininta Pasi Relanto: Korvameduusa. Hieno, tasapainoinen kuva vedenalaisesta maailmasta. Vaikuttaa kuin meduusa hohtaisi omaa valoaan. Meduusan muodosta ja pyyntilonkeroiden asennosta syntyy eläväinen vaikutelma veden liikkeestä ja meduusan keinunnasta sen mukana. Kuvan kruunaa pinnalta siroavat valonsäteet.


 • Kunniamaininta Camilla Sipponen: Virta. Taiten ja näkemyksellisesti toteutettua, katsomista kestävää pelkistettyä graafiikkaa, jonka vesilintuhahmot nostavat allegoriaksi kamppailusta elämän virrassa.

Sarja B, Luonnon taidetta 

 1. Juhani Kosonen: Päällekkäisvalotus tikkametsästä, jossa hienosti onnistunut ja
moniselitteisesti toimiva kuvatiedostojen yhdistelmä. Kuvasta löytää monia mielenkiintoisia kohdilleen loksahtaneita yksityiskohtia: oksistoon sulautuva tikan oikea siipi, pyrstön kellanruskea poikkiraita, paksun rungon läpi kuultava taustametsä jne. Päällekkäisvalotustekniikassa hyvään lopputulokseen tarvitaan tiedon ja taidon lisäksi tavallisesti myös vähintäänkin ripaus sattumaa!
 2. Jose Luis Ruiz Jiménez: Iskevä kuva, suorastaan kuin sanaton iskulause! Kovan, karun rujouden ja pehmeän pöllön kontrasti mustassa ovenraossa puhuttelee väkevästi. Pisteenä i:n päällä on pöllön naaman sydänkuvio.
 3. Taru Rantala: Kellanhehkuisena lepattava sammaltutkielma, täyteläinen impressio, joka
sulkee katsojan syliinsä paksulla lämmöllään. Kuvasta välittyy jotain satumaista ja varren päässä huojuvat sammalen itiöpesät tuovat mieleen jonkin omanlaisensa "hattivattijoukon".
 4. Jonathan Lhoir: Kuva, jossa reaalimaailma ja satumaisuus sekoittuvat hämmentävällä tavalla. On vaikea sanoa, missä menee toden ja sadun raja. Taustan kylmänsinen ja muun kuvan lämpimien sävyjen kontrasti yhdistettynä voimakkaaseen perspektiivivääristymään ja saniaisten vahvaan kolmiulotteisuuden tuntuun toimivat erittäin hyvin luomassa epätodellista tunnelmaa.
 5. Camilla Sipponen: Upeatunnelmainen kuva mystisestä vedenneitojen tanssista tummalla metsälammella, jota hillityn murrettu värimaailma hienosti tukee. Kuvan oleellinen elementti on vasemmanpuoleisen joutsenen kaulan kaari, jonka ympärille kuva pitkälti kiinnittyy. Myös alareunassa viitteellisenä näkyvä vedenpinta on oleellinen kuvaa tukeva elementti.
 • Kunniamaininta Taito Tammelin: Kuplat jäässä. Nimensä mukaisesti, Mani-mani, kuvassa on jään täydeltä kilisevää. Simppeli ja toimiva toteutus harvinaisen hienosta jääkuplaryppäästä. Pienellä rajauksen hienosäädöllä kuva olisi vielä parantunut.


 • Kunniamaininta Sanna Hillberg: Heinä. Kuva kuin runo. Erittäin taidokas ja tyylillä toteutettu kuva näennäisen vaatimattomasta aiheesta. Kuva, joka on täynnä lämmintä kaihoa ja sanoittamatonta tunnetta ja samalla todentaa väittämän, että ei ole niin tärkeää mitä kuvaa vaan miten kuvaa!


 • Kunniamaininta Ari-Matti Nikula: Sumumetsä. Mieltä lämmittävän hieno ja taidokas metsäimpressio, jossa mitä kauneimpien vaaleiden pastelli- ja murrettujen sävyjen harmonia. Sommittelu ja muu kuvaelementtien sijoittelu kuva-alalle hipoo klassisen täydellistä.

Sarja C: Lapset ja nuoret - Instagram

 1. Voittaja Niko Sallinen (@finnishbirds): Väärä uhri. ”Hauskasti nimetty kuva, jossa on kaunis sommittelu ja värit kohdallaan. Makrokuvia lukuun ottamatta hyttysiä näkee harvemmin luontokuvissa, pisteitä myös siitä.”

Sarja D: Ruka-Kuusamo luonnonkoordinaatit - Instagram

 1. Voittaja Janne Liuski (@janneliuskiphotography): Huskyn valtakunta.  ”Kuvaaja on hienosti onnistunut taltioimaan sydäntalven vähäiset valon rippeet. Kylmän pakkaspäivän oranssina hohtava taivas ja kevyt usva luovat kuvaan satukirjamaisen tunnelman. Tätä tunnelmaa korostaa vielä yksin kaukaisuuteen katsova husky. Otos oli lähes yksimielisesti raadin valinta kuvaamaan Ruka-Kuusamon tunnelmaa ja henkeä." 

 


Sarja A: Hannu Hautala -palkinto

Sarja B: Luonnon taidetta

Sarja C: Lapset ja nuoret -Instagram

Sarja D: Ruka-Kuusamon luonnonkoordinaatit - Instagram

merkki

@ Kuusamo Nature Photo

Muutokset mahdollisia

Lippu Ja Tunnuslause

Leader